13 Mei Laporan Majlis Gerakan Negara (MAGERAN)

Write a review
RM25.00
Ask a question
Price in points: 25 points
9789672578604
Out of stock

Penulis : Majlis Gerakan Negara

Penterjemah : Hariz Rashid

Penerbit : Biblio Press

ISBN: 9789672578604

Muka Surat : 114

Tahun Terbit : 2021

Berat : 0.3 KG

Harga : RM25


13 Mei 1969 akan kekal diingati sebagai peristiwa bersejarah negara. Pada hari tersebut, perpaduan yang menjadi batu asas negara ini diganggu-gugat oleh gejolak perkauman yang menyaksikan keganasan berlaku hampir di mana-mana. Dengan tindakan tegas dan segera oleh kerajaan, serta sokongan setia angkatan tentera bersenjata dan polis, situasi pada hari tersebut dapat dikawal. Jika bukan kerana tindakan dan pencegahan segera, susah tentu situasi berdarah ini akan jauh lebih parah. 

Bagi sebahagian daripada kita, tragedi ini mempunyai makna yang peribadi buat diri. Namun kita tidak boleh benarkan peristiwa tersebut membuatkan kita terus hanyut. Pada hari tersebut, kita tersentak lalu tersedar bahawa permasalahan kaum di negara kita amat serius, dan langkah yang telah diambil pada masa lalu belum cukup memadai. 

Kami berharap dengan penerbitan laporan ini, kita semua boleh terus hidup bersatu dan makmur dan mencegah sebarang pembawa sebab atau pemangkin kepada sejarah gelap negara tercinta kita ini.

No reviews found